Trivselregler

I flerbostadshus där många personer bor nära varandra är det extra viktigt att visa hänsyn och respektera varandras olikheter. För att alla våra hyresgäster ska veta vad som gäller har vi upprättat gemensamma trivselregler. Wikowia förväntar sig att du vårdar din bostad, tar ansvar för de gemensamma utrymmena både utomhus och inomhus, och att du anmäler eventuella fel via felanmalan.

Brandsäkerhet

Bostadsbränder är den vanligaste branden med dödlig utgång. Ofta är det vardagliga orsaker till bränderna, till exempel en glömd spisplatta, levande ljus eller rökning. Tänk på att trapphus, källar- och vindsgångar är utrymningsvägar vid till exempel brand och ska därför alltid vara fria från cyklar, barnvagnar och liknande. Mer information om brandsäkerhet hittar du här.

Eget ansvar för lägenhetsskötsel och underhåll

Som hyresgäst är du skyldig att vårda och ta hand om din lägenhet. Du behöver aldrig betala för fel eller brister som beror på normalt slitage eller ålder. Däremot måste du betala för överslitage eller skadegörelse i lägenheten. Du kan också bli skyldig att betala om du inte anmält ett fel eller brist som leder till en större skada.

Exempel på överslitage och skadegörelse:

  • Om du har krossat en fönsterruta
  • Om du spräckt en spisplatta
  • Om du tappat något som spräckt handfat eller toalettstol
  • Om du har målat, tapetserat eller snickrat på ett sätt som inte är hantverksmässigt

Genom att ta hand om din bostad kan du hindra att fel uppstår. Här kommer några tips:

Badrum

  • Endast toalettpapper får spolas ned i toaletten. Kattsand (eller annan djursand och spån), cigarettfimpar, mensskydd och så vidare ska kastas i brännbart. Gamla mediciner lämnas in till närmaste apotek. Kemikalier, nagellack etc ska lämnas till återvinningscentral som farligt avfall. Om det blir stopp i golvbrunnen ska du själv prova att rensa bort hår och annat skräp under gallret i golvbrunnen innan du felanmäler.
  • Om vattnet rinner undan dåligt i handfatet ska du själv kontrollera silen och vattenlåset innan du felanmäler. Om vattnet rinner undan dåligt kan du använda en vaskrensare och pumpa i silen. Du kan också rensa bort hår och annat med hjälp av en pincett. För att undvika att förstöra avloppsrören och vår miljö ska du inte använda kaustiksoda för att lösa proppar.

Kök

  • Matoljor, som använd frityrolja och så vidare får absolut inte hällas ut i avloppet, eftersom oljan stelnar i rören och orsakar stopp. Häll istället oljan i ett tomt mjölkpaket eller liknande, sätt på korken och sortera som brännbart.
  • För att fläkten ska fungera så bra som möjligt ska du rengöra fläktfiltret minst en gång i månaden. Du kan till exempel lägga det i hett vatten och diskmedel över natten. Spola sedan ur ordentligt.
  • Kaffesump sorteras som matavfall.

El

  • Om strömmen i lägenheten inte fungerar ska du först kontrollera säkringarna, innan du felanmäler.
  • Glödlampor och lysrör får inte kastas i soporna. De ska sorteras som ljuskällor i soprum eller lämnas till återvinningscentral.

Lås

  • Om fönstervreden eller låset till balkongdörren är tröga kan du smörja själv med låsolja.

Filmer om eget underhåll från Sveriges Allmännytta.

Hur du byter lampa i ugnen, fläkten och kylen, och hyr du avfrostar frysen? Filmerna nedan visar hur du som bor i lägenhet kan klara saker på egen hand. Filmerna är textade på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

Om något inte fungerar som det ska anmäler du det via felanmälan.

Gemensamma utrymmen

Wikowia ansvarar för de gemensamma utrymmena i och kring husen, men vi förväntar oss att du som hyresgäst också bidrar till en ren och trivsam miljö. Det innebär att du ska ta hänsyn till dina grannar, röka på ordentligt avstånd från huset, plocka upp ditt och andras skräp och slänga det i närmsta papperskorg. Det gäller även fimpar och snuspåsar, som inte hör hemma i naturen. Dörrar och fönster i källare, på vind och i andra gemensamma utrymmen skall hållas stängda. Föremål, som möbler, barnvagnar, cyklar etc. får ej placeras i trapphus eller i andra gemensamma utrymmen bortsett från förråd avsedda för det. Tänk på att det är en utrymningsväg vid exempelvis brand.

Observera också att inga lösa husdjur får vistas i trapphus. Entrédörren får inte ställas upp utan ska alltid vara stängd.

Gör en felanmälan om du hittar något som inte fungerar som det ska där du bor. Tack för ditt samarbete!

Husdjur

Du som ägare är ansvarig för dina husdjur. Se till att de inte förorenar de gemensamma utrymmena, utomhus och inomhus. Med respekt för dina grannar får du inte ha med dig husdjur till tvättstugan. Hundar ska vara kopplade när de vistas i och kring husen. Skällande hundar kan räknas som en allvarlig störning och vara skäl till uppsägning. Kattägaren är ansvarig för sin katt även om den släpps ut.

Huskurage – värna om varandra

Våld i nära relationer drabbar inte bara vuxna. Så många som vart tionde barn växer upp i hem där det förekommer våld. Huskurage gäller i alla Wikowias hus. Våga agera om det är bråk hos grannen och orosanmäl misstankar om att barn far illa i sin hemmiljö.

Huskurage är en uppmaning att visa stöd och omtanke om någon blir misshandlad eller om barn inte har det bra hemma. Vi vill att alla hyresgäster ska följa de enkla stegen om det inte står rätt till hos grannen.

Med huskurage i bostadshuset vet de utsatta att de kan få hjälp och de som slår vet att de inte kan fortsätta utan att någon reagerar. Att visa huskurage är inte att lägga sig i – det är att visa omsorg om sina medmänniskor. Tillsammans skapar vi en norm där våld i hemmet inte är acceptabelt.

Så visar du huskurage om du är orolig för våld eller bråk hos grannen:

  1. Knacka eller ring på dörren. Ofta räcker signalen för att lugna ned känslorna. Om någon öppnar, fråga vad som pågår och om alla är okej.
  2. Vid behov, hämta hjälp. Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
  3. Ring 112 om du upplever situationen som akut eller hotfull eller om barn är närvarande vid ett allvarligt bråk.

Gör alltid en orosanmälan till socialtjänsten i din kommun om du misstänker att barn far illa i sin hemmiljö. Du kan vara anonym. Socialtjänsten kan också hjälpa dig om du lever i ett hotfullt eller våldsamt förhållande. Följ länk för att läsa mer och göra en orosanmälan i kommunerna nedan. Alingsås Borås Göteborg

Ljudnivå

Störande ljud är en vanlig källa till irritation. Tänk på att visa hänsyn till dina grannar under alla tider på dygnet. Det är särskilt viktigt att inte spela hög musik, borra, tvätta eller på andra sätt göra höga ljud mellan klockan 22.00 på kvällen och 07.00 på morgonen.

Prata med dina grannar. Om du vill ha fest, berätta för dina grannar om planerna. Säg vilken tid du räknar med att festen ska vara slut och ge dem kontaktuppgifter så de kan höra av sig om de blir störda. Be dina gäster vara tysta i trappuppgången och utanför huset när de ska gå hem.

Om en granne stör, ta i första hand kontakt och försök hitta en vänskaplig lösning. Om det inte fungerar och störningen upprepas, gör en anmälan.

Om det är bråk hos grannen, visa huskurage.

Tvättstuga

Respektera tvättiderna och lämna tvättstugan som du själv önskar möta den. Städa efter dig, stäng fönster och släck lamporna. Var rädd om maskinerna så att de fungerar även nästa gång du ska tvätta. Använd tvättpåse när du tvättar bygel-bh. Färga och blek inte kläderna i tvättmaskinerna, undvik sköljmedel. För att inte skada miljön mer än nödvändigt kan du använda miljömärkt tvättmedel. Följ alltid doseringsanvisningen för mjukt vatten på tvättmedelspaketet. Läs gärna tips för tvättstugan här.

Rökning

Rökning är inte tillåten i husens gemensamma utrymmen som trappuppgångar och tvättstugor. 2019 skärptes lagen kring rökning på allmänna platser, vilket innebär rökförbud på bland annat lekplatser och utanför lokaler dit allmänheten har tillträde. Ta också hänsyn om du röker på balkongen eller på andra platser utomhus så att röken inte stör grannarna. Om du röker i din lägenhet och lukten sätter sig i väggarna får du bekosta sanering den dag du flyttar ut.

Sophantering

Alla ska källsortera enligt lag, men förutsättningarna varierar mellan kommuner. Wikowia försöker alltid erbjuda så bra källsortering som möjligt i soprummen.

Observera att vi inte har avtal om grovsopor som till exempel möbler, cyklar, mattor, däck etc. Detsamma gäller farligt avfall som bland annat elektroniska produkter, bilbatterier, läkemedel, kemikalier etc. Grovsopor och farligt avfall ska ni själva transportera till närmaste återvinningscentral. Mer information om hur du sorterar dina sopor här.

Spara energi i vardagen

Genom att spara på energi och vatten kan du begränsa elkostnaden och bespara miljön. Har du funderat på hur du kan minska din energiförbrukning? Här följer några tips:

Belysning

  • Byt till LED-lampor eller lågenergilampor.
  • Släck lampan när ljuset inte behövs.

Uppvärmning

  • Tänk på att inte sätta stora möbler precis framför elementen, då sprids inte värmen som den ska.
  • Vid vädring – öppna mycket och vädra med tvärdrag under en kort stund istället för att låta fönstren stå öppna flera timmar.
  • Ha lägre temperatur i sovrummet så sover du bättre, samt dra för persienner och gardiner på natten. Det håller kylan ute.
  • Stäng inte friskluftsventiler, då slutar luftväxlingen att fungera effektivt. När du sätter igen eller minskar en luftventil, ökar lufthastigheten och det blir kallare i bostaden.

Elektroniska apparater

  • Dra ur batteriladdare, till exempel till mobilen, när de inte används.
  • Ställ in datorn så att den går ner i viloläge när den inte används på ett tag.
  • Många elektriska apparater drar mycket energi även när de står i standby. Stäng därför av TV, dator och annan elektronik helt.

Badrummet

  • Duscha hellre snabbt än ta ett långt bad.
  • Stäng av duschen under tiden du tvålar in och schamponerar.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna.
  • Felanmäl läckande toaletter och droppande kranar.

Köket

  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. +5 grader i kylen och -18 grader i frysen, då får du bra matförvaring och lägre energianvändning.
  • Frosta av frysen med jämna mellanrum.
  • Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten, det går snabbt och du sparar energi.
  • Sätt lock på kastrullen, då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om du inte använder lock.
  • Stäng av kaffebryggaren och häll istället upp kaffet i en termos.
  • Diska i diskmaskin, om du har en, det sparar energi jämfört med att diska för hand. Undvik att skölja disken i varmt vatten innan du sätter in den i maskinen. Kör med full diskmaskin.
  • Handdiska inte under rinnande varmvatten. Använd diskpropp.

Tvättstugan

  • Tvätta i 40 grader istället för 60 grader om det är möjligt, det kan nästan halvera energianvändningen.
  • En torktumlare använder två till fyra gånger mer energi än en tvättmaskin. Lufttorka därför tvätten om det är möjligt.
  • Tvätta i fylld maskin.